Advies

“Je wilt energie besparen, maar waar

begin je”

Energie wordt duurder en iedereen wil besparen maar waar begin je?

  1. Verbeter de isolatie van uw woning.
  2. Vervang een oude vriezer of koelkast.
  3. Plaats zonnepanelen en wek uw eigen stroom op.
  4. Vervang de oude CV ketel en maak gebruik van een slimme klokthermostaat.

Wat u niet nodig heeft hoeft u ook niet op te wekken. Hier zit vaak de meeste energie besparing en zal direct zorgen voor een lagere energienota. De energie die u wel nodig heeft gaan we op een duurzame manier opwekken. Als dit lukt noemen we de woning energieneutraal. Bestaande woningen kunnen vaak niet zonder fossiele brandstoffen omdat in Nederland de meeste huizen door een CV ketel worden verwarmd. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om ook op dit laatste punt te besparen.

Vanaf 1 januari 2023 geldt het nul tarief voor zonnepanelen

De BTW voor zonnepanelen is op 1 januari 2023 afgeschaft. U betaalt nu geen BTW meer, en hoeft dus ook niets terug te vragen. Wilt u meer weten kijk op www.milieucentraal.nl/BTW

Salderingsregeling

De salderingsregeling houdt kort samengevat in dat u, aan het eind van het jaar, de stroom die de zonnepanelen hebben opgewekt mag wegstrepen tegen de stroom die u heeft verbruikt. In 2026 is de overheid van plan om deze regeling in stappen af te bouwen tot er in 2031 niet meer gesaldeerd mag worden. Er is nog geen zekerheid of dit plan doorgang gaat vinden.

Mocht de regering de salderingsregeling afbouwen, worden zonnepanelen daardoor financieel onaantrekkelijk? Nee, zeker niet! Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Als u in 2024 zonnepanelen koopt, verdient u die in ca. 5 jaar terug waarna u nog 20 jaar kunt profiteren van gratis duurzame stroom. Daarbij is al rekening gehouden met een mogelijke afbouw van de salderingsregeling.

Garantie’s

Garantie op ons installatiewerk is 60 maanden. Zonnepanelen hebben in het algemeen een productgarantie van 12, 15 of 25 jaar. Dit is afhankelijk van het merk van het zonnepaneel. Vermogensgarantie is voor alle merken 25 of 30 jaar. 

De omvormers waar wij veel gebruik van maken zijn van het merk SolarEdge met 12 jaar garantie. Deze kan tegen betaling verlengd worden tot 25 jaar. De power optimizers van SolarEdge hebben 25 jaar garantie. Ook de string omvormers van Growatt worden vaak door ons gemonteerd en deze hebben 10 jaar garantie.

Zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren? Het voordeel van zonnepanelen huren is dat u geen geld hoeft te investeren. Meestal zit u er 10 jaar lang aan vast en de verhuurorganisatie geniet in deze periode van de opbrengsten op uw dak. Na deze periode kunt u als bewoner tegen betaling de installatie overnemen. Als u tussentijds gaat verhuizen dan moet u de installatie afkopen. Mocht u deze keus overwegen kijk dan eerst bij de Energiebespaarlening en zorg dat u als bewoner meteen profiteert van uw eigen dak.

Duurzaamheidslening of energiebespaarlening

Een Duurzaamheidslening wordt regionaal ingevuld. De gemeente of provincie bepaalt welke maatregelen gefinancierd worden. De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is landelijk geregeld en heeft vaste voorwaarden. Als u in aanmerking komt voor de energiebespaarlening kunt u tegen zeer gunstige voorwaarden een lening afsluiten die de volledige investering in zonnepanelen dekt. U dient, nadat de werkzaamheden verricht zijn, de factuur in bij het Nationaal Warmtefonds en de betaling zal vervolgens voor u in orde worden gemaakt.