Advies
“Je wilt energie besparen, maar waar
begin je”

Energie wordt duurder en iedereen wil besparen maar waar begin je?
- Verbeter de isolatie van uw woning, vervang een oude vriezer of koelkast.
- Plaats zonnepanelen en wek je eigen stroom op
- Vervang oude CV ketel en maak gebruik van een slimme klokthermostaat
Wat je niet nodig hebt hoef je niet op te wekken. Hier zit vaak de meeste energie besparing en zal direct zorgen voor een lagere energienota. De energie die je wel nodig hebt gaan we op een duurzame manier op wekken. Als dit lukt noemen we de woning energieneutraal. Bestaande woningen kunnen vaak niet zonder fossiele brandstoffen want in Nederland worden de meeste huizen door een CV ketel verwarmd. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om ook op dit laatste punt te besparen.
Vanaf 1 januari 2023 geldt het nul tarief voor zonnepanelen
De BTW voor zonnepanelen is op 1 januari 2023 afgeschaft. Je betaalt nu geen BTW meer, en hoeft dus ook niets terug te vragen. Wilt u meer weten kijk op www.milieucentraal.nl/BTW
Salderingsregeling
Salderingsregeling is in het kort aan het eind van het jaar mag je de stroom die de zonnepanelen hebben opgewekt wegstrepen tegen de stroom die je hebt verbruikt. Na 2021 gaat dit waarschijnlijk veranderen naar een terugleversubsidie. De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet teruggeleverd is. Voordat dit ingevoerd wordt komt er een overgangsregeling voor iedereen die al zonnepanelen heeft. Als je wilt profiteren van deze overgangsregeling moet je van te voren zonnepanelen aanschaffen.
Garantie’s
Garantie op ons installatiewerk is 48 maanden. Zonnepanelen hebben in het algemeen een productgarantie van 12 jaar. Maar dit is afhankelijk van het merk van het zonnepaneel.
Vermogensgarantie is voor alle merken 25 jaar. De omvormers waar wij veel gebruik van maken zijn Solar Edge 12 jaar garantie te verlengen tot 25 jaar. Growatt 10 jaar garantie.
Zonnepanelen huren?
Zonnepanelen huren? Het voordeel van zonnepanelen huren is dat je geen geld hoeft te investeren. Meestal zit je er 10 jaar lang aan vast en de verhuur organisatie geniet over deze periode van de opbrengsten op jouw dak. Na deze periode kun je als bewoner tegen betaling de installatie overnemen. De meeste garantie op zonnepanelen en omvormers zijn ook 10 jaar. Als je tussentijds gaat verhuizen dan moet je de installatie afkopen. Mocht je deze keus overwegen kijk dan eerst bij de Energiebespaarlening en zorg dat je als bewoner meteen profiteert van je eigen dak.
Duurzaamheidslening of energiebespaarlening
Een Duurzaamheidslening wordt regionaal ingevuld. De gemeente of provincie bepaalt welke maatregelen gefinancierd worden. De Energiebespaarlening van het warmtefonds is landelijk geregeld en heeft vaste maatregelen die zijn toegestaan. Een Energiebespaarlening stelt een maximum van 75% bij het financieren van zonnepanelen. Resterende 25% van het bedrag moet u gebruiken voor een andere energiebesparende maatregel.